5 rad etykiety obiadowej w Japonii

Kiedy mieszkałam w Japonii, mogłam nauczyć się wielu aspektów kultury obiadowej od moich przyjaciół i współpracowników, z którymi jadałam w restauracjach. Być może nie są one potrzebne przy codziennym obiedzie, ale warto je znać, jeśli zamierzasz jeść wspólnie ze współpracownikami lub klientami w Japonii.

1. Co mówić przy posiłku

Japońska kuchnia jest blisko związana z naturą, a okazywanie szacunku dla jedzenia jest bardzo ważne. Na początku posiłku Japończycy dziękują za jedzenie mówiąc „itadakimasu”, a na końcu dziękują kwestią „gochiso-sama”. Jeśli chcesz wyrazić swoje uznanie dla posiłku, możesz powiedzieć “oishii” albo “oishikatta” (jest lub było bardzo smaczne). Dodając na końcu tych dwóch wyrazów „desu”, sprawisz, że twój komentarz będzie jeszcze grzeczniejszy. Jeśli ciągle czekasz na swoje danie, kiedy inni już dostali swoje zamówienia, możesz powiedzieć „osaki ni douzo” ("proszę, zacznijcie przede mną").

2. Siorbanie

W Japonii można siorbać! Większość ludzi dziwi się, że jest to akceptowane zachowanie przy określonych typach dań, takich jak makarony ramen. Japończycy wierzą, że dzięki siorbaniu posiłek staje się smaczniejszy, ale również, że w ten sposób można pokazać kucharzowi, jak nam danie smakuje.

3. Nalewanie napojów

Kiedy pijesz z innymi, grzecznie jest poczekać, aż ktoś uzupełni twoją szklankę, ale musisz również zwracać uwagę, aby dolewać innym. Jeśli chcesz uzupełnić swoją szklankę, po prostu napełnij komuś jego, a on zwróci ci przysługę.

4. Oshibori (mokry ręczniczek)

W japońskich restauracjach, kawiarniach czy barach klienci zazwyczaj dostają przed posiłkiem (czasem po) mokry ręczniczek. W zależności od miejsca i pory roku ręczniczek może być albo mokry albo zimny. Służy do wytarcia dłoni oraz ust, niegrzecznie jest wytrzeć sobie twarz i kark.

5. Etykieta pałeczkowa

Warto jest nauczyć się poprawnego jedzenia pałeczkami. Pamiętaj, że NIE należy robić następujących rzeczy:

  • Nie wtykaj pałeczek w jedzenie. Jest to widok kojarzony ze śmiercią.
  • Nie krzyżuj pałeczek: kiedy nie spożywasz posiłku ułóż pałeczki obok talerza jedna przy drugiej.
  • Pałeczkami nie należy się bawić, wskazywać nimi ludzi czy wymachiwać nimi podczas jedzenia. Używaj ich tylko do jedzenia.
  • Nie podnoś jedzenia do ust poprzez wbicie w nie pałeczek.
  • Nie przenoś jedzenia pałeczkami: jeśli chcesz komuś coś podać, po prostu podaj mu talerzyk z jedzeniem.
  • Nie używaj pałeczek, którymi dotykałeś swoich ust to wybierania jedzenia ze wspólnych talerzy. Należy odwrócić pałeczki i złapać jedzenie drugim ich końcem, chociaż jest to wskazane tylko przy posiłkach oficjalnych.

Jeśli masz jeszcze jakieś rady na temat spożywania posiłków w Japonii, podziel się z nami!

Autor: Fiona Uyema

Tłumaczenie: Sara Mężyk

Źródło: http://blog.gaijinpot.com/top-5-tips-dining-japan/

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.