Tradycjonalna Kuchnia Serbii

Reklama

pt., 01/15/2021 - 14:43 -- MagdalenaL

Tradycjonalna kuchnia Serbii to skarbnica smaków i aromatów powstałej w wyniku mieszaniny wpływów różnych ludów, które tu przyjeżdżały i żyły. Jak i w kulturze, fuzja różnych wpływów zaowocowała oryginalnością, więc bogaty serbski stół oferuje niezapomniane smaki, które można poczuć tylko w Serbii.

Serbska kuchnia charakteryzuje się bardzo różnorodnym, mocnym i pikantnym jedzeniem, które można z grubsza określić jako kombinację greckiej, bułgarskiej i tureckiej kuchni. Dominuje w niej wykorzystywanie mięs, ciast i produktów mlecznych. Przygotowywanie posiłku jest oddzielną częścią tradycjonalnej kultury Serbii. Na serbskich wsiach kuchnię nazywano „domem”, a centralną częścią był kominek, który był ważnym, kultowym miejscem, obok którego toczył się codzienny żywot i skupiał całą rodzinę.

Specjalności, które musicie spróbować to: burek, gibanica, grillowane mięso, pieczeń, sznycel Karadjordjeva, sarma, gulasz, djuve, musaka, mućkalica, čvarci, kajmak, pršut, zsiadłe mleko.

Picie kawy to wielowiekowa tradycja w Serbii, więc nie przegapcie domowej roboty kawy z baklawą, wanilią lub rachatłukum, mili gospodarze w swoich domach poczęstują was najpierw słodkościami i wodą.

Za narodowy owoc w Serbii uważa się śliwkę, z której wytwarzana jest powszechnie znana rakija – śliwówka, która na pewien sposób została symbolem Serbii. Nie możecie opuścić Serbii bez wypicia chociaż jednego kieliszka.

Dla wielu specjałów serbskiej narodowej kuchni nie istnieje poprawne słowo w słownikach języków obcych, ani smak, z którym można go porównać. Dlatego najlepiej przyjechać i ich spróbować. Ale zanim to, na naszej stronie znajdziecie historie o serbskich potrawach, które chcecie spróbować, a także przepisy na nie, kto wie, może sami zechcecie je przygotować gdzieś, wiele mil od Serbii!

Autor: 
Tłum. Hubert Domański

Reklama