Czego trzeba spróbować w Japonii? Najlepsze tradycyjne dania kuchni japońskiej

Reklama

czw., 02/21/2019 - 20:53 -- koscielniakk

Tradycyjna kuchnia japońska to jedno z najbardziej oryginalnych i specyficznych na świecie.Potrawy są proste,obróbka termiczna ograniczona do minimum,a największą wagę przywiązuje się do zachowania naturalnego wyglądu i smaku produktu. Czasami składników nie gotuje się,a tylko nacina. I nigdy nie łączy się zbyt wielu produktów. Uczta w tradycyjnej kuchni japońskiej to prawdziwy rytuał. Menu powinno się różnić w zależności od pory roku,a wszyscy uczestnicy spotkania przestrzegają ściśle określonych zasad.

 

Podstawowy składnik w narodowej kuchni Japonii to gotowany ryż. Nie jest solony,ale dodaje się do niego różne sosy i przyprawy. Ryż podaje się w oddzielnym naczyniu prawie do wszystkich dań jako dodatek,a często jest to po prostu całe danie ze smakiem zmienionym za pomocą przypraw. Wiele innych potraw powstaje z jego użyciem.

 

Dania kuchni japońskiej,których powinien spróbować turysta

Sushi - dobrze znane danie,zarówno w Europie,jak i w USA.W Japonii jest przygotowywane z surowej ryby.Wszystkich rodzajów sushi jest ok.200

Origiri - kulki ryżowe,przygotowywane z różnymi sosami.Podawane zarówno jako dodatek,jak i samodzielne danie

Moti - ciastka z mąki ryżowej z różnego rodzaju nadzieniem.Ulubiona przekąska Japończyków

Soba - specjalny makaron z mąki ryżowej,podawany na zimno i na gorąco,smażony i gotowany,w bulionie i z warzywami

Udon - tradycyjny makaron,który Japończycy wykorzystują w różnych daniach

Sashimi - plastry surowej ryby,jeżowca lub krewetek,doprawione sosem sojowym i zielonym chrzanem (wasabi)

Tempura - małe kawałki ryby,zapieczone w cieście

Ryba fugu - słynna trująca ryba japońska,może ją przyrządzać tylko profesjonalny kucharz,znający specyfikę fugu.Spożycie niewłaściwie przygotowanej ryby grozi śmiercią w męczarniach

Unagi - smażony wegorz.Czasami jest dodawany do sushi jako nadzienie

Norimaki - ryżowe ciastka z surową rybą i wodorostami.Smakują nietypowo,ale warto spróbować

Zupy - w Japonii jest ich mnóstwo.Mięsna lub rybna zupa nabe,miso z wodorostów,zupa ziemniaczana,zupy rybne suimone,ramen i wiele innych

Nikujaga - mięso duszone z ziemniakami;nie jest to typowo japońskie danie,dlatego nie zyskało popularności

W Japonii rozpowszechnionym napojem chłodzącym jest tłuczony lód z syropem owocowym kori.Japończycy uwielbiają zieloną herbatę,której picie wiąże się z ceremonią „cha-no-yu”.Ostatnimi laty popularność zyskuje czarna kawa.Wśród alkoholi są tradycyjne wódka ryżowa sake i piwo,także na bazie ryżu.

 

Autor: 
Tłum. Natalia Wójcik
Źródło: 

tripmydream.com

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
2 + 14 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.

Reklama