Mołdawia - Top 10 potraw narodowych

Reklama

pt., 03/13/2020 - 19:33 -- Anonim (niezweryfikowany)

Każdy z nas, przybywając do jakiegoś kraju, chce spróbować lokalnej kuchni narodowej i poznać jej specjały. Na Ukrainie jest to barszcz ze smalcem i pierogami, w Holandii - śledzie świeżego solenia, we Francji - żabie udka z sosem ...

Tradycyjna kuchnia mołdawska słynie z szerokiej gamy potraw i wyśmienitego smaku. Wpływ na nią miała kultura wielu ludów zamieszkujących terytorium kraju w ciągu ostatnich stuleci: Ukraińcy, Rosjanie, Grecy, Żydzi, Niemcy i inni. W Mołdawii istnieje wiele owoców, warzyw, zbóż, mięsa i produktów mlecznych i to wszystko znalazło zastosowanie w kuchni narodowej. Żyzne gleby w połączeniu z tradycyjnymi metodami uprawy pozwalają uprawiać szeroką gamę żywności ekologicznej.

A co smacznego w Mołdawii, czym mogą nas zaskoczyć mołdawskie potrawy?

1. Placindy

Pyszne placki wykonane z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Samo ciasto jest okrągłe, płaskie, z nadzieniem w środku. Jako wypełnienie się zdarza - ser, feta, twarożek z zieleniną, kapusta, ziemniaki, mięso. Do słodkiego nadzienia są używane owoce - wiśnie, jabłka itd. Z reguły Placindy są podawane na gorąco, a to jest najpyszniejsza uczta!

2.  Vertuty

Vertuty mołdawskie są również smażonymi płaskimi chlebkami, takimi jak placki, ale zwykle są wykonane z ciasta francuskiego i mają inny kształt. Vertut - wygląda jak tuba ciasta nadziewana ziemniakami, twarożkiem, smażoną cebulą, jabłkami, a nawet rodzynkami z makiem. Vertut, a także Placindy, idą w przekąskę z innymi daniami, jako deser lub jako oddzielne danie zabierane w podróż.

Z pełnym brzuchem widoki Mołdawii z reguły stają się jeszcze bardziej interesujące i piękne.

3. Mamalyga

Jedna z najbardziej znanych potraw mołdawskich. To taki analog Zakarpackiego Banosha.

Przygotowuje się go z drobno zmielonego kaszy kukurydzianej i inaczej niż banosha, mamałyga gotuje się na wodzie. Okazuje się, że jest tak gęsta, że można ją łatwo pokroić na kawałki. Zwykle podaje się ją ze śmietaną, tokaną, brynzą, serem feta lub sosem „Mugi” (sos czosnkowy na bulionie z przyprawami).

4. Czorba

Mołdawska kwaśna zupa jarzynowa z kwasem otrębowym. Czorbe gotuje się z mnóstwem różnych przypraw i warzyw. W zależności od przepisu do Czorby można dodać fasolę, paprykę, kapustę lub ryż (zamiast ziemniaków). Także jest bardzo popularny przepis na Czorbe z podrobami, w innym przypadku dodaje się wołowinę. Czorba musi być podawana ze śmietaną i gorzką papryką.

Interesujące jest to, że nazwa „Czorba” pochodzi od tureckiego słowa „Shurpa”, tak w Imperium Osmańskim nazywano zupy. Powodem na to mógł być wpływ długiego pobytu Mołdawii pod władzą Imperium Osmańskiego.

 5. Zama

Zama jest jedną z najpopularniejszych zup mołdawskich. Gotowana z domowego kurczaka i domowym makaronem, marchewką, natką pietruszki, kwasem otrębianym, czasem tymiankiem, a nawet pomidorami. Podawany zwykle z ziołami i śmietaną.

6. Mititei

Są to małe, soczyste, mięsne kiełbaski bez powłoki, tradycyjnie smażone na „gratarze”, swoistym analogiem grilla. Przygotowany z reguły z wołowiny z dodatkiem jagnięciny i przypraw. Podawane na gorąco, z zieleniną i sosem „Muzdey”.

7. Tokana

Kolejne mołdawskie danie mięsne popularne w Mołdawii. Zazwyczaj jest to pieczeń wieprzowa, smażona z przyprawami, czasem z dodatkiem wina i sosu z cebulą. Pod koniec gotowania dodaje się tłoczony czosnek, co nadaje potrawie apetyczny aromat. Podawany z mamalygą, serem feta i ziołami.

Jest też - „Tokana warzywna”. W rzeczywistości to smażono - duszone warzywa w sosie śmietanowym. Jakie warzywa? Można wykorzystać dosłownie wszystko, co rośnie na mołdawskim ogrodzie!

8. Sarmale

Danie bardzo przypomina gołąbki lub dolme. Przygotowane z różnych mięs, czasem z kilku rodzajów jednocześnie. Do mięsa mielonego dodaje się ryż oraz różne przyprawy i zioła. Zamiast zwykłej kapusty do owijania często stosuje się marynowane liścia kapusty lub winogron. Zgodnie z tradycją - duszone w kazanie. Danie popularne na mołdawskich weselach. I znowu warto wspomnieć Imperium Osmańskie, ponieważ nazwa pochodzi od tureckiego słowa „Sarmak” co w tłumaczeniu oznacza - zawijać.

 

9. Givech

Mołdawski Givech jest najczęściej daniem wegetariańskim, w innych krajach jego analogi są głównie z mięsem, chociaż ile gospodyń domowych tak wiele przepisów ...

Wszystkie warzywa, które Mołdawianie kochają - papryka, bakłażan, pomidory, marchew, cebula i wiele innych. Wszystko jest duszone z przyprawami i pachnącymi ziołami. Więc wegetarianie w Mołdawii nigdy nie pozostaną głodni!

 

10. Kapelusz Guguce

 W Mołdawii oprócz pysznych dań warzywnych i mięsnych są także wspaniałe desery. Oprócz Placynd i Vertutów, ze słodkimi nadzieniami, można wziąć pod uwagę to pyszne ciasto - Kapelusz Guguce. Nazwa pochodzi od tytułu dziecięcej opowieści o przygodach małego niespokojnego chłopca, który miał ogromny zabawny kapelusz. Składa się z rurek biszkoptowych pieczonych według określonej technologii z wiśniami w środku. Przepis także może zawier

orzechy, ale konieczne jest przesączenie ciasta pysznym kremem śmietankowym.

 

NAPOJE

Napoje bezalkoholowe obejmują kompoty owocowe i soki owocowe. Popularne napoje alkoholowe to Divin (mołdawski koniak) i lokalne wina. Wiele win powstaje przy użyciu francuskich odmian winogron, na przykład Sauvignon Blanc, Muscat, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon itp. Jednak Mołdawscy winiarze coraz częściej korzystają z lokalnych odmian, takich jak Fetasca Albe i Rara Nyagre. Ponadto Mołdawia produkuje kilka win mieszanych, które są unikalne w tym kraju, takie jak Negru de Purcari i Codru, doskonałe wina musujące oraz wiele słodkich i wzmocnionych, takich jak Kagor.

Polina Ramnionak

 

Autor: 
Polina Ramnoniak

Reklama