To kolejny dobry rok dla Kopenhagi, ponieważ drugi rok z rzędu restauracja w stolicy Danii została uznana za najlepszą na świecie w ramach nagród World’s 50 Best Restaurants.
Geranium serwuje bezmięsne, sezonowe menu Scandi w niezwykłym otoczeniu ósmego piętra duńskiego stadionu piłkarskiego. Restauracja jest otwarta tylko przez cztery dni w tygodniu, co jest wynikiem decyzji szefa kuchni Rasmusa Kofoeda i współwłaściciela Sørena Ledeta, którzy chcą zachować równowagę między życiem zawodowym a prywatnym.
Dwaj przyjaciele uściskali się radośnie, gdy świętowali zdobycie nagrody podczas wystawnej ceremonii, która odbyła się w poniedziałek wieczorem w londyńskim Old Billingsgate, wiktoriańskim budynku, który był kiedyś największym na świecie targiem rybnym. Hollywoodzki aktor i prezenter CNN Stanley Tucci poprowadził ceremonię, prezentując się w białym smokingu w najgorętszy dzień roku w Wielkiej Brytanii.
Restauracje mogą zdobyć główną nagrodę tylko raz, po czym są zgłaszane do osobnego programu „Best of the Best". Do tej elitarnej grupy należą m.in. kopenhaski sąsiad Geranium — Noma, a także nowojorskie Eleven Madison Park, The Fat Duck pod Londynem, Osteria Francescana w Modenie we Włoszech i Mirazur w Menton we Francji.
POZOSTAŁA CZĘŚĆ LISTY
Dobrze radziły sobie również restauracje z Ameryki Południowej. W Limie restauracja Central Virgilio Martíneza i Píi León wspięła się o dwie pozycje na drugie miejsce, podczas gdy Maido, serwująca japońsko-peruwiańskie fusion, spadła na miejsce 11.
Brazylijska A Casa do Porco — celebracja wszystkiego, co świńskie — wspięła się o 10 miejsc na pozycję nr 7.
Hiszpania w tym roku również pokazała się z dobrej strony. Barceloński Disfrutar znalazł się na 3 miejscu, madrycki Diverxo awansował na 4 miejsce, a Larrabetzu's Asador Etxebarri — gdzie wszystkie dania, nawet desery, są grillowane na ogniu — spadł na 6 miejsce.
Miasto Meksyk było reprezentowane przez zdobywcę piątego miejsca Pujol — tegoroczną Najlepszą Restaurację w Ameryce Północnej — oraz Quintonil, który wspiął się z zeszłorocznego miejsca 27 na miejsce 9.
Włoskie Lido 84 i Le Calandre również awansowały w tym roku w rankingu. Uliassi, we włoskim regionie Senigallia, znalazło się na pozycji 12 - to najwyżej notowany nowy nabytek w tym roku.
Dopiero na 20 miejscu pojawia się restauracja z Azji, a najwyższe miejsce na tegorocznej liście zajmuje Den w Tokio.
W ciągu 20 lat istnienia nagród żadna restauracja spoza Europy i Ameryki Północnej nie zdobyła nagrody World's 50 Best. Wszyscy dotychczasowi zwycięzcy pochodzili z Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Danii, Włoch i Francji.
50 NAJLEPSZYCH RESTAURACJI NA ŚWIECIE
1. Geranium (Copenhagen, Denmark)
2. Central (Lima, Peru) *Best Restaurant in South America*
3. Disfrutar (Barcelona, Spain)
4. Diverxo (Madrid, Spain)
5. Pujol (Mexico City, Mexico) *Best Restaurant in North America*
6. Asador Etxebarri (Axpe, Spain)
7. A Casa do Porco (São Paulo, Brazil)
8. Lido 84 (Gardone Riviera, Italy)
9. Quintonil (Mexico City, Mexico)
10. Le Calandre (Rubano, Italy)
11. Maido (Lima, Peru)
12. Uliassi (Senigallia, Italy)
13. Steirereck (Vienna, Austria)
14. Don Julio (Buenos Aires, Argentina)
15. Reale (Castel di Sangro, Italy)
16. Elkano (Getaria, Spain)
17. Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Germany)
18. Alchemist (Copenhagen, Denmark)
19. Piazza Duomo (Alba, Italy)
20. Den (Tokyo, Japan) *Best Restaurant in Asia*
21. Mugaritz (San Sebastian, Spain)
22. Septime (Paris, France)
23. The Jane (Antwerp, Belgium)
24. The Chairman (Hong Kong)
25. Frantzén (Stockholm, Sweden)
26. Restaurant Tim Raue (Berlin, Germany)
27. Hof van Cleve (Kruishoutem, Belgium)
28. The Clarence (Paris, France)
29. St. Hubertus (San Cassiano, Italy)
30. Florilege (Tokyo, Japan)
31. Arpège (Paris, France)
32. Mayta (Lima, Peru)
33. Atomix (New York City)
34. Hiša Franko (Kobarid, Slovenia)
35. The Clove Club (London, UK)
36. Odette (Singapore)
37. Fyn (Cape Town, South Africa)
38. Jordnær (Copenhagen, Denmark)
39. Sorn (Bangkok, Thailand)
40. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Switzerland)
41. La Cime (Osaka, Japan)
42. Quique Dacosta (Dénia, Spain)
43. Boragó (Santiago, Chile)
44. Le Bernardin (New York City)
45. Narisawa (Tokyo, Japan)
46. Belcanto (Lisbon, Portugal)
47. Oteque (Rio de Janeiro, Brazil)
48. Leo (Bogotá, Colombia)
49. Ikoyi (London, England)
50. SingleThread (Healdsburg, California)