Narodowa kuchnia Kirgistanu

Reklama

sob., 03/14/2020 - 15:18 -- koscielniakk

Kuchnia Kirgistanu jest bardzo bogata i różnorodna ze względu na wielonarodową populację kraju i warunki naturalne. Pasterze w górach, prowadząc swoje stada przez przełęcze i wzgórza, jedzą mięsa i chleb z niewielką ilością przypraw. Na południu Kirgistanu (gdzie mieszka wielu Uzbeków) oraz w okolicach Issyk-Kul (gdzie osiedlili się Dunganie i Ujgurowie), dieta mieszkańców obejmuje makaron i ryż, z różnymi przyprawami i innymi składnikami. A zatem kirgiska kuchnia narodowa to niesamowite połączenie potraw różnych narodowości Azji Środkowej: kirgiskich, uzbeckich, ujgurskich i dungańskich. Ogólnie kuchnia kirgiska jest wyjątkowa i bogata na różne smaki, wymyślona z myślą o utrzymaniu ciepła przez długie dni w górach. Wiele z tych potraw można znaleźć w sąsiednich krajach Azji Środkowej, ale kucharze kirgiscy zawsze przygotowują je ze specjalnym akcentem.

Przez stulecia ludzie mieszkający w górach Tien Shan byli koczownikami, którzy co sezon przeprowadzali stada z pastwiska na pastwisko. Z tego powodu lokalne jedzenie zawierało głównie mięso z ciastem w różnych kombinacjach: beshbarmak, manti, oromo, chuchvara i inne. Większość tych potraw jest wytwarzana praktycznie bez przypraw, a zamiast tego stosuje się wysokiej jakości ciasto i mięso (szczególnie dobre mięso w górach w pobliżu Naryna). Ponadto, w ramach koczowniczej kuchni, produkty mleczne, takie jak Kumys, alkoholowy napój zrobiony ze sfermentowanego mleka klaczy, są bardzo popularne. Najpopularniejszym mięsem jest jagnięcina, ale można również znaleźć potrawy z wołowiny, mięsa końskiego, a wieprzowina spotyka się bardzo rzadka, ponieważ Kirgistan jest krajem muzułmańskim.

Inne dania kuchni kirgiskiej pojawiły się pod wpływem narodów tiurksich, w szczególności Ujgurów i Uzbeków. Mówią, że najlepszy pilaw w Kirgistanie gotuje się w Osz, mieście z ogromną diasporą uzbecką. Dunganie i Ujgurowie otworzyli wiele restauracji na wybrzeżu Issyk-Kul, serwują tam pikantne dania z makaronem, takie jak Lagman i Ashlyan Fu. Najprawdopodobniej historycznie ludy te miały więcej kontaktów z kupcami na Wielkim Jedwabnym Szlaku, a zatem dania ich kuchni były bogatsze w przyprawy.

Kirgizi są dumni ze swojej gościnności i nigdy nie pozostawią gościa głodnym. Nawiasem mówiąc, alkohol jest również częścią gościnności. Pomimo faktu, że Kirgistan jest krajem muzułmańskim, alkohol jest łatwy do znalezienia, a czasami posiłek kończy się tostem ze szklanką wódki.

Kirgistan to kraj, w którym Wielki Jedwabny Szlak łączy się z tradycyjną koczowniczą kulturą i osadnictwem. Charakterystyczną cechą kirgiskich potraw jest to, że wszystkie są przygotowywane wyłącznie ze świeżych produktów i rzadko są pozostawiane na później lub inny dzień, i chociaż przepisy na ich przygotowanie wydają się dość proste, w rzeczywistości zawierają wiele szczegółów, które są dość trudne do opanowania.

  1. Lagman

Lagman to gotowany makaron doprawiony smażonymi, a następnie duszonymi warzywami i mięsem i wcale nie jest to rodzaj zupy. Lagman z czasów starożytnych jest jedną z ulubionych potraw kuchni narodowej. Podobnie jak pilaw, Lagman ma wiele odmian: smażony Lagman Boso, podawany osobno Gyuru-Lagman itp. Składniki mogą być również zupełnie różne, w zależności od sezonu lub miejsca przygotowania. Na uwagę zasługuje makaron dla Lagmana, który jest rozcinany ręcznie.

 

  1. Ashlyan Fu

Zimna zupa pochodzenia dunganskiego, przygotowana z kwaśno - ostrego bulionu warzywnego, makaronu Lagman i skrobi. Danie jest szeroko rozpowszechnione, ma różne odmiany Chui i Issyk-Kul, ale najsmaczniejsze jest Ashlyan Fu, które jest przygotowywane w mieście Karakol, gdzie Ashlyan Fu podaje się z małym smażonym plackiem z ziemniakami.

 

  1. Shorpo

Syty i tłusty bulion mięsny, który może zawierać marchewki, ziemniaki, makaron, warzywa i zieleninę. Shorpo jest wszechobecna w Kirgistanie, ale jak każde danie tej kuchni przepis na jego przygotowanie może się znacznie różnić w zależności od miejsca. Na przykład w północnych regionach Kirgistanu do Shorpo nie dodaje się prawie żadnych przypraw, a cały nacisk kładzie się na długie gotowanie bulionu mięsnego. Natomiast w południowej części kraju do Shorpo dodaje się wiele aromatycznych przypraw i dodatków.

  1. Pilaw

Pilaw jest tradycyjną potrawą z Azji Środkowej pochodzącą z doliny Ferghana i powszechną w południowym Kirgistanie. Podstawą potrawy jest ryż, marchew i mięso, najpierw smażone, a następnie gotowane. Nie ma kanonicznego przepisu na gotowanie pilawu, a prawie każda wioska ma swoją własną recepturę. Odmiany mięsa, ryżu i marchwi mogą się zmieniać, można dodawać dodatkowe składniki, takie jak czosnek, rodzynki, suszone morele, orzechy itp. Jednak pilaw z ryżu uzgen, który jest hodowany w miastach Uzgen i Osz, jest uważany za najsmaczniejszy.

  1. Manti

Manty to ciasto gotowane na parze nadziewane mięsem. Jest to tradycyjne danie z Azji Środkowej z chińskimi korzeniami. W Kirgistanie najczęstszym farszem dla Manti jest drobno posiekana jagnięcina lub wołowina z cebulą. Często do mięsa dodaje się też dynie lub dżusai. Jako przyprawę do Manti używa się octu. Danie w Kirgistanie można znaleźć na każdym rogu.

  1. Samsa

Pieczone ciasto, z różnorodnymi nadzieniami, przede wszystkim z mięsem. Samsa jest jedną z najbardziej lubianych potraw kirgiskich. W miastach i dużych wioskach samsa jest popularną opcją ulicznego jedzenia. Tradycyjnie samsa piecze się w tandoorze - glinianym piecu, ale w miastach raczej rzadko można go znaleźć, dlatego samse gotuje się w zwykłych piecach i ma ona trójkątny kształt. Często oprócz mięsa dodaje się dynie i ziemniaki jako nadzienia.

  1. Kurut

Sfermentowany produkt mleczny w postaci małych suszonych kulek, rodzaj sera środkowoazjatyckiego. Historia kurutu głęboko sięga koczowniczej starożytności ludów tiurskich. Robienie kurutu było jednym z niewielu sposobów na zaopatrzenie długoterminowe. Kuruty są godne uwagi właśnie dlatego, że można je przechowywać dosłownie przez lata. Smak jest wędzony, kwaśny a czasem słodki.

 

  1. Chuchuk

To środkowoazjatycka kiełbasa zrobiona z mięsa końskiego. W celu jej wytworzenia cały kawałek mięsa końskiego z kosztownej części konia, bogatej w tłuszcz, wraz z solą i przyprawami wkłada się do jelita. Chuchuk stosuje się w postaci suszonej, gotowanej lub wędzonej. Jest uważany za przysmak i jest bardzo ceniony.

  1. Lepioszki

Lepioszki to kirgiski chleb narodowy zapiekany w tandoorze o płaskim i okrągłym kształcie. Placki mają wiele odmian. Lepioszki z różnymi dodatkami mają swoje osobne nazwy: patyr-nan, tokoch, may-tokoch, itp. pieczone są z cebulą, makiem, sezamem i można by tu wymieniać w nieskończoność, ale jedno pozostaje pewne- każdy znajdzie swój ulubiony smak.

  1. Borsoki

Borsoki to ulubiony mini bułeczki na święta. To małe kawałki ciasta drożdżowego smażone na oleju. Borsoki są kochane ze względu na ich smak (mogą być zarówno słone, jak i słodkie), a także dlatego, że Borsoki nie mogą się zepsuć przez bardzo długi czas.

 

  1. Kattama

Jest to chleb zrobiony z ciasta drożdżowego, zapiekany na patelni z dużą ilością masła lub kaimaka - kwaśnej śmietany. Często kattama faszeruje się nadzieniem cebulowym, co może nie brzmi zbyt zachęcająco, ale zadziwia w smaku.

  1. Kymys

Tradycyjny kirgiski napój wytwarzany z mleka klaczy poprzez dokładne ubicie. Kymys jest przygotowywany tylko od maja do września, kiedy klacze karmią swoje potomstwo i można je doić. Kymys ma działanie tonizujące, a jednocześnie jest lekko alkoholowy.

 

  1. Maksym

Maksym to kirgiski napój narodowy wytwarzany ze zbóż: jęczmienia, prosa, pszenicy i kukurydzy o kwaśnym nietypowym smaku.

 

  1. Ayran

Ayran to fermentowany produkt mleczny dystrybuowany w Azji Środkowej. Jest to gęsta mieszanka przypominająca w smaku jogurt.

  1. Bozo

Niskoalkoholowy kirgiski napój narodowy wytwarzany z przenicy i prosa z dodatkiem drożdży.

Autor: 
Polina Ramnoniak

Reklama