Xiao Long Bao, chińskie pierożki z najbardziej skomplikowanym sposobem jedzenia

Reklama

czw., 06/13/2019 - 14:57 -- koscielniakk

Xiao long bao, wypełnione bulionem szanghajskie pierożki na parze, są niewątpliwie jednym z wielkich kulinarnych wynalazków ludzkości. Naprawdę. Ale najpierw trzeba wiedzieć, jak je jeść.

Moją ulubioną częścią podczas pobytu w Chinach było patrzenie na twarze obcokrajowców, którzy po ugryzieniu pierożka czuli jak pęka on w ich ustach, a bogaty, ciepły bulion obmywa ich podniebienie. Ich reakcje pojawiają się w trójkach: wypukłe oczy, śmiech i niewyraźne „O boże!” z rękami zakrywającymi pełne usta.

Poniżej, w pięciu krokach, jest wszystko, co wiem o sztuce jedzenia xiao long bao. Proszę cię, daj temu daniu szansę. Traktuj xiao long bao z szacunkiem, na jaki zasługuje.

1. Xiao long bao będą gorące, gdy w bambusowym parowcu dotrą do stołu. Nie chcesz od razu wrzucać pierogów do ust, ponieważ poparzysz sobie podniebienie. Z drugiej strony, im dłużej się ochładza, tym bardziej gumowy staję się spód ciasta, co zwiększa szanse na rozerwanie pierogów i wylanie ich płynnego złota. Sposób na to, przynajmniej w przypadku pierwszych kilku pierogów, polega na szybkim wyjęciu ich z parowca i ostudzeniu na twojej łyżce. 

2. Twoja łyżka będzie równie ważna jak pałeczki podczas jedzenia xiao long bao. Będzie towarzyszyć Ci miska ciemnego octu (a jeśli nie, zażądaj tego). Nie zanurzaj pierożka w środku. Zamiast tego nałóż na łyżkę trochę octu. 

3. Właściwe xiao long bao zostanie zwieńczone ozdobnikiem w kształcie pierścienia na szczycie pieroga. Jest to ważne ze względów praktycznych, estetycznych i kulinarnych. Ten pierścień jest tworzony przez zaciśnięcie krawędzi kluski, aż się zapieczętuje. Ze względów praktycznych ten pierścień jest ważny, ponieważ jest to najlepsze miejsce, aby podnieść pieroga bez rozrywania ciasta (Nigdy nie podnoś go ze środka!) Podnieś go pewnie, trzymając pałeczkami na pierścieniu. Dno powinno zwisać (bulion + grawitacja). Szybko wsuń łyżkę pod pierożek. Przenieś łyżkę z pierogiem z powrotem do miski.

4. Jeśli twoje xiao long bao są gorące, mogą upłynąć 3-4 minuty, aby były wystarczająco chłodne, aby spożywać je na jeden raz, bez wypalenia wnętrza ust. Jednak ci, którzy nie mogą się doczekać, mogą rozważyć ten hack: w górnej części pieroga, tuż przy pierścieniu ciasta, użyj przednich zębów, aby uskubać kawałek ciasta. W zasadzie tworzysz zawór spustowy dla pary w środku, co powinno przyspieszyć chłodzenie. Są tacy, którzy opowiadają się za nakłuwaniem ciasta i pozwalaniem, aby wewnętrzne soki wylały się na łyżkę. Wierzę, że to odbiera jej największą dotykową radość: wewnętrzną detonację bulionu, która odbywa się w kroku piątym.

5. Teraz czas na konsumpcję. Twój pierożek nie jest gorący, nie jest zimny. Zjedz go na raz. Pozwól klusce i octowi zsunąć się z łyżki do ust. Zamknij mocno usta. Zagryź i pozwól wewnętrznej zupie pęknąć i umyć się na podniebieniu. Delektuj się tym bogatym bulionem. Podziwiaj mieszankę pikantnej wieprzowiny i słodkiego octu. To, moi drodzy, jest jedna z najlepszych doświadczeń kulinarnych, jakie nasz świat ma do zaoferowania.

Autor: 
Aleksandra Piasecka
Źródło: 

thetakeout.com

Reklama