7 chorwackich potraw, które zawsze wywołują kłótnie

Reklama

pt., 07/24/2020 - 17:13 -- AleksandraJ

Rozmawiając w redakcji Punkufer o zwyczajach żywieniowych w dzieciństwie, stwierdziliśmy, że mamy różne definicje niektórych tradycyjnych  potraw.

Pomóż nam rozwiązywać dylematy redakcyjne i weź udział w naszych ankietach.

 

1. Gulasz z fasoli

 Stockfood / Getty Images

Wszyscy gotujemy i uwielbiamy to, ale definicja gulaszu fasolowego różni się w zależności od osoby. Dla jednych tradycyjny gulasz z fasoli gotuje się z kiełbasami, dla innych można z nim mieszać tylko jęczmień, a jeszcze inni „uznają” tylko buraki lub zieleninę.

Jaki jest „odpowiedni” gulasz fasolowy dla was?

Fasola z kiełbasą

Fasola z makaronem

Fasola z ryżem (jęczmień)

Fasola z kapustą / rzepą

2. Gotowany szpinak z puree ziemniaczanym

 Stockfood / Getty Images

Z czym podajesz szpinak i puree ziemniaczane?

Z jajkiem

Z bułką tartą

Ze stekiem

Żadne z powyższych

Czy jest bardziej pocieszające danie z dzieciństwa niż gotowany szpinak z puree ziemniaczanym? Szpinak jest zwykle gotowany z dodatkiem mleka lub śmietanki do gotowania z nieuniknionym czosnkiem i połączony z delikatnym i puszystym puree ziemniaczanym. Co ciekawe, danie to jada się prawie we wszystkich chorwackich domach, ale z różnymi dodatkami. Do jakiej drużyny należysz?

3. Knedle ze śliwkami

 Stockfood / Getty Images

Jakie knedle jesz?

Gotowane knedle ze śliwkami i cukrem

Smażone na oleju z bułką tartą i cukrem

Smażone na oleju z bułką tartą, cukrem i śmietaną

Nie jem knedli

Jesienią pierogi ze śliwkami to ulubiony deser ludzi wszystkich pokoleń. Najlepsze knedle robione są z miłością, mają miękkie i giętkie ciasto oraz soczyste nadzienie. W różnych częściach Chorwacji są podawane inaczej. Która wersja jest twoją ulubioną?

 

4. Kasza kukurydziana tradycyjna

 Stockfood / Getty Images

Z czym jesz polentę lub kaszę kukurydzianą?

Z białą kawą

Z mlekiem

Z kremem

Z sosem rybnym lub mięsnym

Kasza kukurydziana, polenta lub indyk to ulubiony dodatek do wielu chorwackich gospodarstw domowych. Doskonale komponują się z daniami słonymi i słodkimi. W kontynentalnej części Chorwacji będą często podawane z białą kawą lub śmietaną (z kawałkiem pieczonego boczku), a w Dalmacji z bulionem z kalmarów. Jaki jest twój ulubiony?

5. Kurczak pieczony

 Stockfood / Getty Images

 

Z czym podajecie kurczaka?

Z mlincima

Z pieczonymi ziemniakami

Z sałatką sezonową

Żadne z powyższych

Pieczony kurczak niewątpliwie pojawi się na niedzielnym chorwackim stole. Aby uzyskać soczyste mięso i chrupiącą skórkę, niektórzy będą podlewać mięso podczas całego procesu pieczenia, drudzy napełnią go cytrynami, masłem, marynatą, a trzeci owiną folią aluminiową. Ale z czym go podacie jak już go upieczecie?

6. Faširanci - steki z mięsa mielonego

 Stockfood / Getty Images

Z czego robisz farsz?

Z dwóch rodzajów mięsa mielonego, przypraw i jajek

Z jednego rodzaju mięsa mielonego, przypraw, jajek i czerstwego chleba nasączonego mlekiem

Z jednego rodzaju mięsa mielonego, przypraw, jajek i płatków owsianych

Preferuje bez mięsa (z warzyw, fasoli itp.)

Kto jadł Rizi-bizi z farszem z mięsa mielonego jako dziecko? To połączenie dobrze się komponuje, zwłaszcza gdy podaje się je z wyśmienitą sałatką sezonową. Niektórzy posuwają się nawet tak daleko, że w ogóle nie wkładają mięsa do farszu. Jak przygotowujesz burgera dla tego chorwackiego klasyku gastronomicznego?

 

7. Sarma

 Stockfood / Getty Images

Z czego robisz sarmę?

Z liści kiszonej kapusty, mięsa mielonego, ryżu i przypraw

Z liści kiszonej kapusty, mięsa mielonego i przypraw

Z liści winogron, mięsa mielonego i przypraw

 

Nigdy nie gotuję sarmy

Nie można sobie wyobrazić zimy bez gotowanej sarmy. Każde gospodarstwo domowe ma swój przepis, dokładne proporcje składników i przypraw, ale także sposób, w jaki przygotowuje to tradycyjne danie kontynentalnej Chorwacji. Niektórzy uważają, że do sarmy trzeba dodać trochę ryżu, podczas gdy inni nie mogą sobie wyobrazić tego składnika w garnku. Z jakich składników robisz te pyszne zawiniątko?

 

Autor: 
Anna Nowakowska
Dział: 

Reklama