
Rozmawiając w redakcji Punkufer o zwyczajach żywieniowych w dzieciństwie, stwierdziliśmy, że mamy różne definicje niektórych tradycyjnych potraw.
Pomóż nam rozwiązywać dylematy redakcyjne i weź udział w naszych ankietach.
1. Gulasz z fasoli
Wszyscy gotujemy i uwielbiamy to, ale definicja gulaszu fasolowego różni się w zależności od osoby. Dla jednych tradycyjny gulasz z fasoli gotuje się z kiełbasami, dla innych można z nim mieszać tylko jęczmień, a jeszcze inni „uznają” tylko buraki lub zieleninę.
Jaki jest „odpowiedni” gulasz fasolowy dla was?
Fasola z kiełbasą
Fasola z makaronem
Fasola z ryżem (jęczmień)
Fasola z kapustą / rzepą
2. Gotowany szpinak z puree ziemniaczanym
Z czym podajesz szpinak i puree ziemniaczane?
Z jajkiem
Z bułką tartą
Ze stekiem
Żadne z powyższych
Czy jest bardziej pocieszające danie z dzieciństwa niż gotowany szpinak z puree ziemniaczanym? Szpinak jest zwykle gotowany z dodatkiem mleka lub śmietanki do gotowania z nieuniknionym czosnkiem i połączony z delikatnym i puszystym puree ziemniaczanym. Co ciekawe, danie to jada się prawie we wszystkich chorwackich domach, ale z różnymi dodatkami. Do jakiej drużyny należysz?
3. Knedle ze śliwkami
Jakie knedle jesz?
Gotowane knedle ze śliwkami i cukrem
Smażone na oleju z bułką tartą i cukrem
Smażone na oleju z bułką tartą, cukrem i śmietaną
Nie jem knedli
Jesienią pierogi ze śliwkami to ulubiony deser ludzi wszystkich pokoleń. Najlepsze knedle robione są z miłością, mają miękkie i giętkie ciasto oraz soczyste nadzienie. W różnych częściach Chorwacji są podawane inaczej. Która wersja jest twoją ulubioną?
4. Kasza kukurydziana tradycyjna
Z czym jesz polentę lub kaszę kukurydzianą?
Z białą kawą
Z mlekiem
Z kremem
Z sosem rybnym lub mięsnym
Kasza kukurydziana, polenta lub indyk to ulubiony dodatek do wielu chorwackich gospodarstw domowych. Doskonale komponują się z daniami słonymi i słodkimi. W kontynentalnej części Chorwacji będą często podawane z białą kawą lub śmietaną (z kawałkiem pieczonego boczku), a w Dalmacji z bulionem z kalmarów. Jaki jest twój ulubiony?
5. Kurczak pieczony
Z czym podajecie kurczaka?
Z mlincima
Z pieczonymi ziemniakami
Z sałatką sezonową
Żadne z powyższych
Pieczony kurczak niewątpliwie pojawi się na niedzielnym chorwackim stole. Aby uzyskać soczyste mięso i chrupiącą skórkę, niektórzy będą podlewać mięso podczas całego procesu pieczenia, drudzy napełnią go cytrynami, masłem, marynatą, a trzeci owiną folią aluminiową. Ale z czym go podacie jak już go upieczecie?
6. Faširanci - steki z mięsa mielonego
Z czego robisz farsz?
Z dwóch rodzajów mięsa mielonego, przypraw i jajek
Z jednego rodzaju mięsa mielonego, przypraw, jajek i czerstwego chleba nasączonego mlekiem
Z jednego rodzaju mięsa mielonego, przypraw, jajek i płatków owsianych
Preferuje bez mięsa (z warzyw, fasoli itp.)
Kto jadł Rizi-bizi z farszem z mięsa mielonego jako dziecko? To połączenie dobrze się komponuje, zwłaszcza gdy podaje się je z wyśmienitą sałatką sezonową. Niektórzy posuwają się nawet tak daleko, że w ogóle nie wkładają mięsa do farszu. Jak przygotowujesz burgera dla tego chorwackiego klasyku gastronomicznego?
7. Sarma
Z czego robisz sarmę?
Z liści kiszonej kapusty, mięsa mielonego, ryżu i przypraw
Z liści kiszonej kapusty, mięsa mielonego i przypraw
Z liści winogron, mięsa mielonego i przypraw
Nigdy nie gotuję sarmy
Nie można sobie wyobrazić zimy bez gotowanej sarmy. Każde gospodarstwo domowe ma swój przepis, dokładne proporcje składników i przypraw, ale także sposób, w jaki przygotowuje to tradycyjne danie kontynentalnej Chorwacji. Niektórzy uważają, że do sarmy trzeba dodać trochę ryżu, podczas gdy inni nie mogą sobie wyobrazić tego składnika w garnku. Z jakich składników robisz te pyszne zawiniątko?