Kuchnia narodowa Turkmenistanu

Reklama

pt., 03/13/2020 - 18:41 -- Anonim (niezweryfikowany)

Kuchnia narodowa jest szczególną częścią kultury każdego narodu, dostępną dla wszystkich, zarówno jak dla estetów i smakoszy, tak i zwykłych ludzi, którzy po prostu lubią dobrze zjeść.

Przez długi czas uważano, że kuchnia turkmeńska jako taka w ogóle nie istnieje, jedzenie wielu plemion zamieszkujących ten kraj jest bardzo różne, a potrawy wspólne są niezwykle podobne do tradycyjnej diety ludów mieszkających w sąsiednim Uzbekistanie i Tadżykistanie. Ale dzięki dociekliwym i nie leniwym ludziom, którzy wykonali świetną robotę zbierając informację, dziś mamy możliwość zapoznania się z jedną z najbardziej oryginalnych tradycji kulinarnych Wschodu.

Kuchnia turkmeńska jest kontynuacją historii tego kraju. Na przykład, koczownicza przeszłość pozostawiła bardzo zauważalny ślad w kuchni turkmeńskiej - podstawą diety jest mięso: jagnięciny, mięso gazeli, niepracujących wielbłądów, dzikich ptaków i kurczaka. Mięso wołowe spożywane jest znacznie rzadziej tylko dlatego, że produkt ten pojawił się na stole znacznie później, Turkmeni w ogóle nie jedzą koniny w porównaniu do swoich sąsiedzi. Popularne są także ryż, roztopione masło z mleka wielbłądziego, kwaśne produkty mleczne, zboża, melon, olej sezamowy i produkty z mąki. Wiele warzyw, ziół i przypraw weszło do narodowej diety całkiem niedawno, na początku XX wieku, ale od razu zajęło ważne miejsce w krajowej kuchni.

Cechą charakterystyczną kuchni turkmeńskiej zawsze było niezwykła sytość potraw i względna prostota ich przygotowania, co jednak nie oznacza "prymitywnego smaku".

Tak więc w kuchni turkmeńskiej, bardziej niż w kuchniach innych krajów Azji Środkowej, wiele potraw gotuje się z jednego rodzaju mięsa i różnią się one tylko metodą obróbki cieplnej. Mięso jest tu gotowane, smażone, często duszone, a także suszone.

"Govurma" jest najczęstszą metodą przygotowywania mięsa, która polega na intensywnym przysmażaniu małych kawałków mięsa na własnym tłuszczu w "gazanie" (półkulisty kocioł, wspólny dla wszystkich krajów wschodnich). Ugotowane w ten sposób mięso spożywa się na ciepło, na zimno lub konserwują je, do późniejszego wykorzystania w zupach mięsnych, które w lokalnej kuchni są bardzo różnorodne.

Zupy przygotowuje się tu głównie na wywarze z mięsa ("chorba") i dodaje do nich różne składniki: Groch ("gainatma", "dograma"), pomidory ("gara-chorba"), mąkę ("umpach-sashi"), fasole i kluski ("unash"), mash ("shurpa-mash"), pierogi ("etli-borek-chorbasy"), mleko i kluski ("suitli-unash"), ryż i warzywa ("mastava").

Jednym z ulubionych dań Turkmenów jest pilav, choć różni się on znacznie od tradycyjnego, który wszyscy znamy. Zamiast mięsa częściej wykorzystuje się tu dziczyznę, a w regionach Morza Kaspijskiego nawet rybę, marchewkę częściowo lub całkowicie zastępuje się bakaliami, ryż często gotuje się oddzielnie, a następnie wszystkie składniki są mieszane, zamiast tłuszczu używa się oleju sezamowego. Pilav podaje się z kwaśnym sosem śliwkowym i sokiem z granatów.

Region Morza Kaspijskiego w Turkmenistanie słynie z ryb i dań z nich wykonanych. Do gotowania używa się różnych rodzajów ryb, ale szczególnie ceniona jest beluga kaspijska. Służy do gotowania tradycyjnego pilafu, szaszłyków ("balyk-balik"), jest smażona, duszona w garnkach, robi się z niej zupy, a także dania złożone z wielu składników ("chme", "balyk-berek", "balykly-yanakhly-ash").

Szerokie zastosowanie mleka i produktów mlecznych jest również jedną z charakterystycznych cech kuchni turkmeńskiej. Najczęściej stosowanym mlekiem jest mleko owcze i wielbłądzie, z którego wytwarzane są różnego rodzaju produkty mleczne poprzez różne techniki fermentacji i suszenia. Żywymi tego przykładami są: "gurt", "chal", "teleme", "sickman", "sargan". Z mleka przyrządza się również różne kaszki lub zupy mleczne.

Turkmeni uwielbiają też różne produkty z mąki. "Churek" Чурек jest ciastem narodowym, wypiekanym zarówno w zwykłych domach, jak i w państwowych piekarniach. Popularne są również różnego rodzaju placki z „kwaśnego” ciasta, które wypiekane są w domu na oleju roślinnym lub smalcu. Sporo też rodzajów bułeczek, jednym z najbardziej popularnych jest "gutap" гутап, do którego używa się różnych farszów i ciast mięsnych "etli-nan "этли-нан. Ze świeżego ciasta robi się pierogi - "borok" борек lub kluski - "unash".

Słodycze Turkmenistanu są bardzo podobne do typowych produktów całego regionu: "halva", "baklava", "sherbet", "nabat", "bekmesam", do których używa się cukru lub soków owocowych. Ciasto słodkie reprezentowane jest przez placki "kulche","pischme", bułeczki "chapada".

Turkmeni, jak wszystkie ludy Azji Środkowej, bardzo lubią herbatę, w północnej i zachodniej części kraju preferują herbatę czarną, natomiast we wschodniej części zieloną "gok tea". Bardzo często, zwłaszcza zimą, napój ten parzy się nie na wodzie, ale na mleku z dodatkiem masła lub tłuszczu, co sprawia, że jest on niezwykle odżywczy i zamienia go w pewnego rodzaju zupę.

Lokalne odmiany win, takie jak "Dashgala", "Yasman-Salyk" i "Kopetdag" są bardzo popularne wśród ludności.

Lokalna woda mineralna "Berzengi" też zyskała dobrą reputację.

Ze względu na różnorodność ludów zamieszkujących Turkmenie i jej regiony, kuchnia jest bardzo zróżnicowana, zadziwia wyobraźnie swoją wyjątkowością, wspaniałym smakiem i często sposobem gotowania produktów. Trudno powiedzieć, czy staniesz się jej fanem, czy nie, ale trzeba spróbować jedzenia gotowanego z miłością!

Autor: 
Polina Ramnoniak
Dział: 

Reklama