
Te przepastne podziemne jadalnie są częścią 10-pokojowej Piwnicy Świdnickiej, najstarszej restauracji w Europie.
Zlokalizowana na Rynku Głównym we Wrocławiu, w Polsce, kuchnia o powierzchni 900 metrów kwadratowych działa od 1273 roku, kiedy to dieta kraju charakteryzowała się przyprawami, wołowiną i piwem.
Licząc kompozytora Frédérica Chopina i pisarza Johanna Wolfganga von Goethego wśród jego wybitnych gości, był to jedyny w mieście browar od kilkuset lat.
Od dnia otwarcia, układ restauracji ewoluował, aż w XV wieku piwnica przybrała formę znaną dziś turystom.
Przedsionek piwnicy był połączony tunelem z podziemnym browarem w 1519 r., Kiedy to do restauracji wprowadzano beczki z piwem.
Od tego czasu zmiany były jedynie kosmetyczne - w tym w 1904 roku, kiedy wystrój został zmieniony na styl secesyjny.
Choć miasto zostało zbombardowane w 1945 roku, piwnice pozostały nietknięte.
Siedząc w podziemiach wrocławskiego ratusza, restauracja oferuje miejsce dla nawet 380 gości i wciąż szczyci się oferowaniem tradycyjnych polskich potraw.
Hala Hansa i Lords to tylko jeden z 10 podziemnych pokoi, które tworzą Piwnicę Świdnicką, najstarszą restaurację w Europie. Znajduje się pod ratuszem Wrocławia i zachowuje ten sam układ, który przyjął w XV wieku, kiedy to ustalono również nazwy pokoi
Dekoracja w piwnicowej restauracji była pierwotnie skromna, obejmowała otynkowane ściany, ławki i stoły. Ale wnętrze zostało zmienione w 1904 roku, aby pasowało do szaleństwa w stylu Art Nouveau. Zainstalowano również oświetlenie elektryczne i zaktualizowano wyposażenie kuchenne
10 pokoi zajmuje łącznie 900 metrów kwadratowych pod ratuszem w zachodniej Polsce. Piwnica pozostała w dużej mierze nienaruszona po bombardowaniu II wojny światowej
Turyści mogą doświadczyć tradycyjnej polskiej kuchni w restauracji, ponad 700 lat po jej otwarciu pod ziemią
Sala Hansa i Lordów to jedna z sal, w której dzisiejsi goście mogą doświadczyć smaku historii w restauracji, która zaliczała kompozytora Chopina do swoich klientów
Goethe, pisarz Fausta, to tylko jedna z historycznych postaci, która jadła obiad w restauracji, która ma ponad 700 lat
Restauracja piwniczna wskrzesza tradycyjne polskie potrawy dla dzisiejszych turystów i zachowuje kształt knajpki w XV wieku
mailonline
Dodaj komentarz