Gibanica, pita, ktorej nigdzie indziej nie ma

Reklama

pon., 02/01/2021 - 20:01 -- MagdalenaL

Pita z serem, której składniki i ilość odmierza się według uznania, gibanica jest symbolem tych regionów i niedołączną propozycją kulinarną Serbii.

Jeżeli możemy powiedzieć o jakieś potrawie, że jej nigdzie indziej nie ma, oprócz Serbii, to właśnie jest gibanica, pita, która ma swoje różne wariacje w całym regione, ale można ją zjeść tylko w Serbii. A jej smak jest powiązany z serbskim powiedzeniem – palce lizać!

Serbska kuchnia jest mieszanką różnych światowych kuchni i wpływów. Jednak ze wszystkiego tego, powstała nowa i oryginalna, a bogate smaki lokalnych specjałów stały się popularne daleko poza Serbią.

Pierwsza gibanica jest rodzajem pity, która jest wyłącznie z serem. Jednak to nie byle jaki ser! Ser "z rynku, wiejski", który jest używany do tej potrawy również jest specjalnością tych regionów.

Z reguły jest to krowi ser z bardzo specyficznym smakiem, który często jest nieznany dla ludzi, którzy żyją na Półwyspie Bałkańskim, i który sam w sobie jest specjalnością, którą musicie spróbować. Tak więc prawdziwą gibanicę robi się z tym "domowym" serem, plastrami, które są nieco grubsze od pity, jajkami, wodą i olejem.

Sposób "pakowania" sera w plastry się różni, ale specjalnością tych krain jest gibanica "gužvara”. Oprócz pierwszego plastra, wszystkie pozostałe namacza się w nadzieniu od sera, jajkach i wodzie, „pogniecione”, i tym samym położone na patelni, na której dobrze są wypiekane. Ten specjał możecie spróbować prawie w każdej restauracji w Serbii, a jeśli jesteście jednymi z tych, którzy wolą ciasta i pity, gwarantujemy, że wam się spodoba.

Czy gibanica to dodatek, danie główne, dodatek? Czy je się ją na śniadanie, obiad czykolację?

W Serbii wszystkie odpowiedzi na te pytania są poprawne. W Serbii gibanicę można jeść zawsze. Porankiem jest dobrym i smacznym śniadaniem, który wam polepszy początek dnia. Wtedy świetnie smakuje z jogurtem. W porze obiadowej je się ją jako przystawkę i świetnie pobudza apetyt na danie główne. Wtedy dobrze z nią „ułoży się” chłodne, jasne lub ciemne piwo. A po długim i ciężkim dniu, kiedy wrócicie wyczerpani, gorąca gibanica was odpręży i na pewno poprawi humor. Jeżeli jesteście jednymi z tych, którzy nie mają czasu usiąść i odpocząć, zjedlibyście coś „na szybko”, gibanica również na to jest rozwiązaniem! Tę specjalność możecie kupić w piekarni z kubeczkiem jogurtu  i trzymając ją w drugiej ręce, spacerując. Oczywiście, smakiem tej potrawy możecie się rozkoszować w jednej z tradycjonalnych serbskich kawiarni.

Gibanica w Serbii jest jedną z najbardziej ulubionych potraw. Przygotowuje się ją szybko i prosto, dzięki czemu stała się kołem ratunkowym we wszystkich tych sytuacjach, gdy nagle przychodzą goście a ty nie masz nic przyszykowanego. Z odrobiną szczęścia, w mniej niż godzinę, gorąca gibanica może znaleźć się na waszym stole, gwarantujemy, że goście będą bardziej niż zadowoleni, ponieważ gibanica smakuje wszystkim.

Oprócz tego, jest obowiązkową częścią stołu prawie każdej uroczystości w tym regionie, a zwłaszcza serbskiej slawy. Jako przystawka, dopóki goście się zbierają i witają z domownikami, zapach gorącej gibanicy zaostrzy apetyt wszystkich.

Tłumaczył Hubert Domański

Autor: 
serbia.com
Źródło: 

serbia.com

Reklama