W Rzymie pojawił się pierwszy automat z gorącą pizzą

Reklama

wt., 10/12/2021 - 22:56 -- MagdalenaL

Grafika:https://pixabay.com/photos/pizza-food-italy-3000274/

Raffaele Esposito, XIX-wieczny Neapolitańczyk, któremu przypisuje się wynalezienie najbardziej znanego rodzaju pizzy we Włoszech prawdopodobnie przewraca się w grobie: w Rzymie znajduje się nowy automat, z którego wyjeżdżają świeżo upieczone kawałki pizzy, i to w zaledwie trzy minuty.

Klienci używający ognistoczerwonej maszyny o nazwie „Mr. Go Pizza” mogą wybrać spośród czterech różnych rodzajów pizzy kosztujących pomiędzy 4,50 a 6 euro (5,20 – 7,20 dolarów). Maszyna wyrabia ciasto i nakłada na nie dodatki, a klienci mogą obserwować piekącą się pizzę przez małą szybkę.

Recenzje wystawione w czwartek przez dotychczasowych klientów jednemu z pierwszych takich automatów w Rzymie wahały się pomiędzy „ujdą, jeśli jest się w biegu”, a „absolutny horror”.

„Wygląda dobrze, ale jest dużo mniejsza od tych, które dostaniemy w restauracji, i ma mniej dodatków” – powiedział emeryt Claudio Zampiga.

Ludzie jedli płaski chleb w przeróżnych formach od tysięcy lat, jednak jak jest już powszechnie uznane, pizza została udoskonalona w Neapolu, gdzie stanowiła ona uliczne jedzenie dla biednych mieszkańców.

Tradycja głosi, że Esposito stworzył klasyczną „Pizzę Margheritę” 11 czerwca 1889 roku na cześć królowej, Margherity z Savoy, w trakcie jej podróży do Neapolu wraz z królem Humbertem I.

Użył pomidorów, mozzarelli i liści bazylii, których kolory reprezentują flagę kraju nowo zjednoczonych Włoch – czerwonego, białego i zielonego. Na tablicy pamiątkowej umieszczonej na jednej ze ścian w Neapolu widnieje napis: „Tu narodziła się Pizza Margherita”.

Fabrizia Pugliese, rdzenna mieszkanka Neapolu i studentka na uniwersytecie w Rzymie wypróbowała pizzę z automatu i dała jej łapkę w dół, mówiąc, że smakowała bardziej jak „piadina” – ultra-cienki, miękki wrap chlebowy zrobiony z ciasta bez zakwasu, popularny na północy Italii.

„Jest OK, ale to nie jest pizza” – brzmiał jej werdykt.

Gina, emerytka, która odmówiła podania swojego nazwiska, definitywnie odrzuciła ten koncept.

„Okropna. Pizza tak naprawdę powinna być jedzona gorąca, najlepiej natychmiast po podaniu. To mnie nie przekonuje”.

Właściwie dla wielu Włochów, klasyczne doświadczenie jedzenia pizzy obejmuje oglądanie „pizzaiolo”, kucharza wyrabiającego ciasto i pieczenie go w ceglanym piecu opalanym drewnem w obrębie swojego pola widzenia przy swoim stoliku.

Przynajmniej w swojej obecnej lokalizacji, „Mr. Go Pizza” stawi czoła zaciętej konkurencji w otrzymaniu kawałka rynku.

Niedaleko znajduje się bowiem restauracja Napolitano, w której używany jest ceglany piec.

„Nawet nie pomyślałbym o zjedzeniu pizzy z automatu” – powiedział Giovanni Campana, odgryzając kawałek swojej pizzy.

Esposito, czyli człowiek, który stworzył pizzę wartą królowej 132 lata temu, prawdopodobnie by się z tym zgodził.

Autor: 
Reuters Tłumaczenie: Michalina Budner

Reklama